Zonnepanelen zijn een populaire vorm van duurzame energie, maar er bestaan nog steeds veel misverstanden rondom hun werking en efficiëntie. In dit artikel ontkrachten we vijf veelvoorkomende misvattingen over zonnepanelen en laten we zien waarom ze nog steeds een waardevolle investering zijn.
1. Zonnepanelen zijn alleen zinvol als het dak op het zuiden is gericht
Het klopt dat zonnepanelen het beste rendement opleveren wanneer ze naar het zuiden gericht zijn. Echter, als uw dak op het zuidoosten of zuidwesten is gericht, is het verlies aan opbrengst slechts zo'n 10 tot 15 procent. Zelfs in deze situatie zijn zonnepanelen nog steeds een rendabele investering. Als uw hoofddak niet ideaal georiënteerd is, kunt u ook overwegen om zonnepanelen te plaatsen op het platte dak van bijvoorbeeld uw schuur of garage.
2. Geen zonlicht, geen opbrengst van stroom
Een veelgehoorde misvatting is dat zonnepanelen geen stroom opwekken wanneer er weinig zonlicht is, vooral in de herfst en winter. In Nederland ontvangen we echter het hele jaar door voldoende zonlicht. Hoewel ongeveer 2/3e van de energie wordt opgewekt tussen april en september, produceren zonnepanelen nog steeds stroom gedurende de overige maanden, van oktober tot en met februari.
3.De app van de leverancier klopt niet met mijn energiemeter
Het komt vaak voor dat de opbrengst van uw zonnepanelen, zoals weergegeven in de app van uw leverancier, niet overeenkomt met wat uw energiemeter aangeeft. Dit heeft een eenvoudige verklaring: de stroom die wordt opgewekt, wordt vaak direct in huis gebruikt door apparaten zoals de koelkast, wasmachine of cv-ketel. Het overschot aan opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het energienetwerk.
4. Hoe feller de zon, hoe hoger de opbrengst
Een veelvoorkomende misvatting is dat zonnepanelen meer stroom produceren op een zonnige dag of bij hoge temperaturen. In werkelijkheid bereiken zonnepanelen hun hoogste rendement bij een temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius. Als het warmer wordt dan 25 graden, neemt de opbrengst juist af. Dus, fel zonlicht en hete zomerdagen resulteren niet in extra energieopbrengst.
5. De productie van zonnepanelen is milieubelastend
Het is waar dat veel zonnepanelen in China worden geproduceerd en vervolgens naar Europa worden vervoerd voor installatie. Dit proces veroorzaakt enige belasting voor het milieu, met de uitstoot van CO2 en het verbruik van energie. Echter, uit berekeningen blijkt dat het milieunadeel van productie, vervoer en installatie na ongeveer 14 maanden wordt gecompenseerd door de duurzame energieopwekking van de zonnepanelen. Daarna dragen ze bij aan een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot en hebben ze een positieve invloed op het milieu, afhankelijk van het aantal jaren dat ze in gebruik zijn.
Kies voor ultiem comfort en een maximale opbrengst voor jouw zonnepanelen met SolarSafe. Ons toegewijde team zorgt ervoor dat je zonnepanelen in topconditie blijven. Met onze deskundige monitoring zijn eventuele storingen snel opgelost, zodat je altijd kunt blijven profiteren van duurzame energie. Bekijk hier welk abonnement het beste bij jou past.
Reactie plaatsen
Reacties